28 Ağustos 2015 Cuma

Anason Yaprak Lekesi (Cercospora malkoffii)

- İlk enfeksiyonlar genellikle sıcaklığın düşük olduğu mayıs ve haziran aylarında olur. Etmen, tohum ve hastalıklı bitki artıklarında kışı geçirir.

-Hastalık genellikle bitkiler 15-20 cm boyunda iken yaprak lekesi şeklinde görülür. Anason bitkisinin yapraklarında yuvarlak kül renginde esmer lekeler oluşur ve bu lekeler zamanla tüm yaprağı kaplar. Hastalığın daha ileri durumunda yapraklarda dökülme, çiçeklerde kuruma ve meyvelerde siyahlaşma görülür. Rutubetli geçen yıllarda hastalık, verim ve kalitede önemli azalmalara yol açmaktadır.

-Bu hastalığın konukçu bitkisi olmayıp yalnız anasonda görülmektedir.



MÜCADELEDE

-Kültürel Önlem
1.Sağlıklı Tohumlar Kullanmak
2.Hastalıklı Bitki Artıkları Toplanıp Yok Edilmeli
3.Erken Ekim Yapılmalı
4.Ekim Nöbeti Uygulanmalı
5.Sulama Gece Yapılmalı

-Kimyasal Mücadele
Hastalık bölgede görülür görülmez ilaçlanmaya başlanılmalıdır.İlaçlamalara çiçeklenme başlangıcına kadar 14 günlük aralıklarla devam edilmelidir.İlaçlar çiçeklerde yakma yapabileceğinden çiçeklenme devresinde bitkilere ilaç uygulaması yapılmaması gerekmektedir.

-Bordro Bulamacı bu hastalığa karşı kullanılabilir.

-İlaçlamada sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) ve ilaç hazırlama bidonu kullanılır.

İlaçlama sabah serinliğinde, rüzgarsız ve yağışssız havalarda yapılmalı ve bitkinin tüm yüzeyi ilaçlanmalıdır.

UYGULAMADA

Tarlanın Alanı;

-5 dekara ise                     5 farklı yerden,
-6-10 dekar ise                 10 farklı yerden,
10 dekardan fazla ise         15 farklı yerden,

tesadüfen 100 bitki alınır, hasta ve sağlam bitkilerin sayısı belirlenir.Ortalama hastalık oranı bulunur. Bu oranın uygulama başlangıcındaki hastalık oranını geçmemesi gerekir.

~ Alıntıdır. (T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadelede Teknik Talimatları,Cilt 2, Ankara 2008)



27 Ağustos 2015 Perşembe

Tarım Nedir?

Tarım veya ziraatbitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.
Kaynak:wikipedia.org