28 Kasım 2015 Cumartesi

Alem: PROTOZOA

 ŞUBE: MYXOMYCOTA


      Akışkan fungusların yaşamında 2 farklı devre vardır. Vejetatif (somatik) devrede tallus, amipsi yapıda bir protoplazma kitlesinden (plasmodium) ibarettir. 2.devrede ise plazmodiumun protoplazması yoğunlaşarak, bir sporangium olma yolunda değişikle uğrar; sporangium içinde sporangiosporlar oluşur.
      Yaşam çemberinde hifsel gelişmeye rastlanmaz. Bitki patojeni bulunmaz.


 SINIF: MYXOMYCETES



      Somatik yapıları, belirgin bir hücre çeperi bulunmayan, çok çekirdekli bir protoplazma kitlesinden ibarettir. Bu özelliği gösteren somatik yapıya "plasmodium" denir. 
      Plasmodium içindeki çekirdekler diploiddir ve meiosis sonunda haploid sporlar meydana gelir.
      Hareketli ve hareketsiz hücrede haploiddir ve gamet niteliğini taşır. 2'şer 2'şer birleşerek planogametrik birleşme diploid hücreyi yani zigotu oluşturur.
      *Plazmodium protoplazmasında yer yer yoğunlaşmalar başlar ve bu yoğun kısımlar etrafında örtü tabakası oluşur. Bu yeni oluşumlara "plasmodiocarp" denir. Plasmodiocarp'lar sapsız, asimetrik, cazip renkli oluşumlardır.





 ŞUBE: PLASMODİOPHOROMYCOTA

SINIF: PLASMODİOPHOROMYCETES



Yüksek çiçekli bitkilerde, alg ve funguslarda obligat endoparazit olan bir sınıftır.
           Myxomycetes sınıfı ile benzer özellikleri, 
      -Somatik yapılarının oluşu ve hareketli hücrelerin ön tarafında kamçı şeklinde birbirinden farklı büyüklükte ve biri ters tarafa yönelmiş 2 flagellum bulunur.

      "Plasmodiocarpları yoktur. Sporlarının konukçu hücreleri içinde oluşması, yaşam çemberinde diploid ve haploid plasmoidum evrelerinin birbirini izlemesi ve sporların çeper bileşimlerinin farklı olması ile Myxomycetes sınıfı ve dolayısıyla Myxomycota şubesinden ayrılmıştır.
      Hastalıklı kısımlarda aşırı gelişme iletim demetlerinde biçim bozuklukları görülür. Bitkide genel bir gerileme vardır ve normalden daha erken ölür.


      PLASMODİOPHORA BRASSİCAE

-Kışı toprakta geçiren istihrahat sporları ilkbaharda çimlenir. Her spordan bir adet amipsi yapıda hareketli hücre meydana gelir.Hareketli hücre, topraktaki su damlacıklarında yüzerek konukçunun köküne ulaşır, kamçıları kaybolur, emici tüylerden penetrasyon yapar.
-Parazit, çok çekirdekli bir plasmodiuma dönüşür.Belli bir büyüklüğe gelince parçalara ayrılır. En son ya zoosporangiuma veya gametangiuma dönüşür. 
-Diğer taraftan bu hareketli hücreler gamet kavakları gösterebilirler. Bu kez plangogametler 2'şer 2'şer birleşir ve hareketli diploid zigot meydana gelir.
-Enfekteli köklerde parmak şeklinde kalınlaşmalar, şişkinlikler meydana gelir.

Çemberde 2 tip plasmodium vardır.
1.Haploid Plasmoidum: Haploid istihrahat sporunun çimlnemesiyle meydana gelen hareketli hücrenin enfeksiyonu sonuda konukçu hücresinde gelişir.
2.Diploid Plasmodium: Diploid hareketli hücrenin (zigotun) enfeksiyonu sonunda meydana gelir.
Haploid-Zoospor/veya gamet)
Diploid-Haploid istihrahat sporları meydana gelir.